Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og unge Pleje-, netværk- og støtteopholdsfamilier Assens Kommunes retningslinjer vedr. tillægsydelser til plejefamilier

Informationer til plejefamilier ansat af Assens Kommune. Søger du oplysninger, som du ikke kan finde her, er du altid velkommen til at kontakte Familieplejekonsulenterne i Børn, Unge og Familie

Assens Kommunes retningslinjer vedr. tillægsydelser til plejefamilier

Støtteophold/Barnepige  

Som hovedregel kan der ikke bevilges støtteophold.  

Undtagelsesvis kan der ansøges og bevilliges støtteophold, såfremt barnet ikke regelmæssigt er hjemme på samvær fx hver anden weekend.  

Støtteophold kan bestå i, at plejebarnet besøger sin egen familie eller en støtteopholdsfamilie på kontrakt hos den anbringende kommune.  

Hvis der er tale om et barn med fysisk- psykisk funktionsnedsættelse, som dermed har et særligt pasningsbehov, kan der bevilges støtteophold eller barnepige svarende til reglerne på børnehandicap-området.  

Udgifter til barnepige afholdes af plejefamilien, idet udgiften er indeholdt i kost- og logibeløbet. Bevilges som følgeudgift til anbringelsen.

I særlige tilfælde kan kommunen dog bevilge midler til aflønning af barnepige, hvis det vurderes formålstjenligt. Der kan max bevilliges 8 timer om måneden, til en timetakst på 140 kr. jf. Kompetenceplanen. Beløbet betales direkte til plejefamilien som selv skal sørge for aflønning, som indhentelse af straffe og børneattest.   Såfremt det vurderes, at der i særlige tilfælde er et behov for barnepige, skal dette fremgå af handleplanen.  

Udgifterne skal sandsynliggøres/dokumenteres.   

 

Beklædning og fodtøj  

Beklædning dækkes efter gældende KL takster.

I helt særlige tilfælde hvor forældrene havde fået støtte efter Barnets lov § 86, stk. 3, såfremt barnet boede hjemme, kan kommunen yde ekstra hjælp til beklædning efter forudgående ansøgning fra plejefamilien. Det kan fx ske i tilfælde, hvor et handicappet barn slider særligt meget på tøjet.

I Assens kommune, bevilges specialfodtøj i hjælpemiddelafdelingen, Myndighed/Sundhed, efter konkret ansøgning og med anbefaling fra læge/ sygehus.  

 

Briller og kontaktlinser

Udgifter til briller/kontaktlinser dækkes af kommunen efter forudgående ansøgning til sagsbehandler.

Der fastsættes beløb op til 1500 kr. til brillestel. Beløb til brilleglas dækkes efter faktisk udgift med udskiftning hvert 2 år.

Kontaktlinser/abonnement dækkes med max 140,- pr. måned.

I særlige tilfælde kan der bevilges udskiftning med kortere interval efter vurdering fra optiker/øjenlæge og såfremt det er forudbestemt i handleplanen.

Børn med særligt nedsat syn eller synshandicap kan få hjælp til briller via hjælpemiddelafdelingen, eller jf. § 86 hvis de er inden for målgruppen og det vurderes nødvendigt.

 

Computer/tablet, printer, internet, mobil, mv.

Udgifter til computer/tablet, mobil samt abonnement er indeholdt i plejefamiliens omkostningsbeløb.

Alle 3. klasse elever i Assens Kommune får udleveret en bærbar computer. Alle elever på overbygningen skal medbringe deres egen computer/tablet.

Ved afslag fra kommunen kan der ansøges ved Børnefonden.

 

Cykel

Udgifter til cykel er indeholdt i plejefamiliens omkostningsbeløb.

Indkøb af cykel kan indgå som en del af indskrivningsbeløbet med et tilskud på op til 2.000 kr.

Der gælder særlige regler på børnehandicapområdet i forhold til specialkøretøjer.

 

Daginstitution /privat skole

Såfremt der ansøges om betaling til privat daginstitution eller skole, skal dette på forhånd godkendes af dagtilbud/skoleafdelingen.

 

Dåb

Kommunen kan efter forudgående ansøgning ved socialrådgiver yde et tilskud til dåb svarende til KL´s takster til fest ifm. Konfirmation.

 

Efterskole

Hvis plejebarnet skal på efterskoleophold, skal dette aftales med socialrådgiver senest et år før. Beslutningen om efterskoleopholdet afgøres af socialrådgiveren. Er der tale om specialefterskole, skal PPR inddrages.

Den unge har stadig bopæl hos plejefamilien (er fortsat i døgnpleje) og bevarer sin folkeregisteradresse hos plejefamilien.

Økonomi:

  1. Udgiften til efterskoleopholdet afholdes enten af forvaltningen, hvor plejefamilien nedsættes et vederlag under opholdet, eller plejefamilien afholder selv udgiften og reguleres ikke i vederlag.
  2. Der sker et fradrag for kost i plejefamiliens omkostningsbeløb, svarende til de døgn, den unge er hjemmefra. Det vil sige, at plejefamilien beholder omkostningsbeløbet for plejebarnet i perioden, og der
    fratrækkes 20 dages kost om måneden. (Kostbeløb jf. KL’s takst, 1140 kr. pr. md. i 2023-takst).
  3. Transport til og fra efterskole afholdes som udgangspunkt af omkostningsbeløbet. Ved særligt lange afstande kan der dog ydes tilskud til transporten (offentlig transport) som aftales med socialrådgiver.

 

Etablering/indskrivningsbeløb følger altid KL vejledende takster

Plejefamilien stiller et almindeligt møbleret værelse til rådighed.

Ved netværkspleje kan der efter konkret ansøgning bevilges møbler til barnet.

Ved spædbarnsanbringelse foretages en konkret vurdering af barnets eventuelle behov for yderligere indbo/udstyr.

Type og sikkerhedsgodkendt barnevogn/klapvogn og autostol kan bevilges med max:

Barnevogn: 5.000 kr.

Klapvogn: 1.500 kr.

Autostol: 1.300 kr.

Højstol: 500 kr.

Udstyr som købes til plejebarnet af omkostningsbeløbet og andre konkrete bevillinger følger barnet. Fx når barnevognen ikke længere bruges, kan den sælges eller gives i bytte for en klapvogn. Alt hvad der sælges for, følger barnet til brug for andet udstyr.

Plejefamilien kan søge om et indskrivningsbeløb, der bevilges efter konkret vurdering. Der skal indsendes en beskrivelse af behovet og økonomi forud for indkøb. Der skal foreligge dokumentation for, hvad indskrivningsbeløbet er brugt til.

Supplerende udstyr ved indskrivning, afhængig af en konkret vurdering, jf. KL´s takster.

Ved udskrivning af børn i alderen 0-15 år, afhængig af en konkret vurdering, jf. KL´s takster.

Ved udskrivning af unge på 16 år og derover, afhængig af en konkret vurdering, jf. jf. KL´s takster.

 

Ferier, pas og vaccination

Det anbefales, at plejefamilien altid afholder ferie med plejebarnet, med mindre der er tale om helt særlige omstændigheder. Dette ud fra en betragtning om, at plejebarnet bør deltage i ferier på lige fod med de andre familiemedlemmer.

Det forventes at plejefamiliens ferie afholdes således:

1 uge vinterferie (uge 7), 3 uger sommerferie (uge 28-29-30) og 1 uge efterårsferie (uge 42) og fremgår af kontrakten. Såfremt der ikke kan afholdes ferie på disse tidspunkter, skal dette meddeles til socialrådgiveren før afholdelse af ferie. Ferieugerne fratrækkes lønnen, og der udbetales feriepenge.

Kommunen yder et tilskud på maks. 5000 kr. årligt til pleje- barnets andel af ferierejsen. Udgifter til pas og vaccinationer er indeholdt i omkostningsbeløbet.

Ferien skal ansøges inden afholdelse, dokumentation for ferieudgifterne skal afleveres/sendes til socialrådgiveren.

 

Fritidsaktiviteter og udstyr

Udgifter til fritidsaktiviteter er indeholdt i plejefamiliens omkostningsbeløb.

Ud fra en konkret vurdering af barnets behov kan det besluttes, at barnet skal gå til mere end én fritidsaktivitet. Udgifter hertil, dvs. kontingent og nødvendigt udstyr, dækkes af kommunen såfremt det fremgår af handleplanen.

 

Forsikring

Det forudsættes at plejebarnet er omfattet af plejefamiliens indbo- og/eller familieforsikring. Udgift til frivillig ulykkesforsikring dækkes ikke af forvaltningen.

 

Gaver

Kommunen udbetaler efter ansøgning et beløb til dækning af gaver til fødselsdag og jul, jf. KL´s takst.

Plejefamilien skal indsende dokumentation for udgiften.

 

Konfirmation jf. KL´s takst

Kommunen yder et tilskud jf. KL´s takster til fest ifm.

Konfirmation, efter forudgående ansøgning ved socialrådgiver.

Tilskuddet skal betragtes som en økonomisk ramme, inden for hvilken man selv bestemmer de nærmere omstændigheder for festen.

Der kan ydes tilskud til gaver i overensstemmelse med den aktuelle KL´s takst. Der skal altid indsendes dokumentation for udgiften.

 

Kostbeløb, kostpenge, weekend og ferier

Beløbet til kost og logi dækker udgiften til barnets fulde forsørgelse, alle daglige fornødenheder og alle sociale aktiviteter.

Plejefamilien/opholdsstedet er forpligte til, at give barnet/den unge kostbeløb med, ved overnatning, efter aftale med socialrådgiver, jf. KL´s takster.

 

Kursus til plejeforældre, supervision

Plejefamilien har ret til deltagelse i minimum to undervisningsdage årligt og har pligt til at deltage.

Plejefamilien har desuden pligt til at deltage i supervision og de tilbud, kommunen giver i forbindelse med opkvalificering. Den lovpligtige supervision og efteruddannelse varetages af familieplejeteamet i Assens Kommune.

Plejefamilien er berettiget til kørsel til supervision og kurser jf. statens laveste takst.

Netværksplejefamilier kan få bevilget kompensation for tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med kurser.

 

Medicinudgifter og lign, i forbindelse med varig lidelse

Ekstraordinære store medicinudgifter dækkes efter aftale med sagsbehandler. Ekstraordinære store medicinudgifter, er udgifter, som forældrene ville have fået tilskud til i forhold til merudgifter jvf. § 41 i Serviceloven.

 

Særlig behandling

Udgifter til nødvendig særlig behandling (ergoterapi, fysioterapi, psykolog og lign.) kan søges dækket. Behandlingen skal være i samråd med læge/sygehus og skal være del af handleplan.

 

Transport/kørsel

Almindelig omsorgsbetinget kørsel er indeholdt i omkostningsbeløbet. Det vil sige kørsel til og fra dagtilbud/skole, lægebesøg, fritidsaktivitet, legeaftaler, mv.

Kørsel til længerevarende behandling, der er forudbestemt i handleplanen, dækkes efter statens laveste takst. Behandling på sygehus, kan søges dækket på kørselskontoret på sygehuset.

Hvis det er et krav, at plejefamilien henter og bringer barnet til samvær med biologisk familie eller hvis plejefamilien er pålagt særlig kørsel i forbindelse med fastholdelse af daginstitution/skole, kørsel deltagelse i kursus, temadage mv., dækkes denne kørsel med statens laveste sats i henhold til handleplan. Dette skal ligeledes fremgå af kontrakten.

 

Hvad dækker vederlag og honoreringen?

Omkostningsbeløbet skal dække den almindelige, løbende forsørgelse af barnet/den unge i form af udgifter til kost, logi og almindelige daglige fornødenheder.

Daglige fornødenheder og forsørgelsesudgifter kan være (ikke udtømmende):

  • Kost (inkl. Skolemad/mælk og kost i daginstitution)
  • Logi (møbleret værelse med seng, stol, bord, skab, sengetøj mv.)
  • Vedligeholdelse af værelset
  • Energiforbrug (lys, vand, varme)
  • Internetforbindelse, mobiltelefoni, tv, computer/tablet
  • Tøjvask
  • Almindelig håndkøbsmedicin og lægeordineret medicin ved behandling samt vaccinationer ved udlandsrejser, desuden rygeafvænningsmidler
  • Hygiejne (sæbe, shampoo, herunder luseshampoo, bleer, creme, deodorant, hygiejnebind)
  • Frisør
  • Fødselsdags- og julegaver til bio-forældre og klassekammerater
  • Reparationer af cykel inkl. punktering, cykellygter, godkendt hjelm (ikke brugt) m.m.
  • Kørsel til og fra daginstitution, skole, praktiserende læge, tandlæge, kammerater, fritids aktiviteter
  • Bus- og togkort til barnet eller den unge til skole og fritid
  • Skoletaske med indhold
  • Skolefotos
  • Opsparing til ferie og skolerejser
  • Studenterhue og lastbil mv. ifbm. Uddannelse
  • Babysitter/ barnepige
  • Pas, visum og vaccinationer
  • Prævention (herunder p-piller, p-stav mv.)
  • Fritidsaktiviteter

Børn, Unge og Familieindsatser

Rådhusallé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontid

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge din MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links