Skip til hoved indholdet

Hegn og godt naboskab

Et godt naboskab er et godt udgangspunkt til at ordne praktiske ting i venskabelighed. Som ved naboskabet er aftale om hegn en fælles sag.

Grundejere må som regel selv bestemme, hvordan hegnet mellem deres ejendomme skal se ud. Men der er undtagelser.

I en lokalplan, en tinglyst servitut eller andre lokale regler, kan der være begrænsninger, som man skal overholde - også selv om man har lavet en anden aftale med sin nabo. Hvis en lokalplan, en servitut eller andet retsgrundlag om hegnsforhold foreligger, så skal disse regler respekteres, og reglerne i hegnsloven kommer ikke i anvendelse.

Hvis man ikke kan blive enig med sin nabo om hegnsforhold i skel eller tæt på skel mellem grundene, og foreligger ingen af de ovenfor nævnte forhold, så skal man bruge reglerne i hegnsloven.

Hvad er et hegn?

Et hegn kan have mange udformninger. Det kan f.eks. være en hæk, et plankeværk, raftehegn, trådhegn eller en mur.

Hegn opdeles i:

  • Fælleshegn; Et hegn langs skel, som er rejst således, at der til hegnet afgives jord fra begge de tilstødende grunde.
  • Eget hegn; Et hegn langs skel, som er placeret indenfor en afstand af indtil 1,75 meter fra skel.
  • Indre hegn; Et hegn, der ikke nødvendigvis følger skellinjen, men som er placeret mere end 1,75 meter fra skel.

Fælleshegn og egne hegn hører under hegnslovens regler, hvorimod hegnsloven ikke gælder for indre hegn. Tvister om indre hegn skal i almindelighed afgøres ved domstolene efter naborettens almindelige regler.

Regler for fælleshegn og eget hegn

Naboer må som udgangspunkt selv bestemme, hvordan deres hegn skal se ud. Hvis man ikke kan blive enige, og hvis en lokalplan eller lignende ikke bestemmer noget andet, er udgangspunktet, at hegnets højde i boligbebyggelse bør fastsættes til 1,80 meter og må ikke uden naboens samtykke overstige 2 meter.

Et fælleshegn skal rejses således, at skellinjen falder midt i hegnet. Hegnet skal passe ind i omgivelserne og tydeligt adskille de to grunde.

Ved boligbebyggelse kan levende fælleshegn forlanges nedkappet en gang årligt til en højde af 2 meter eller til en af hegnsynet fastsat højde.

Egne hegn må ikke være højere end højden for fælleshegn med et tillæg svarende til afstanden til skellinjen. I boligbebyggelse må et eget hegn som udgangspunkt være 2,80 meter i en afstand af en meter fra skellinjen.

Et eget hegn må ikke genere eller udgøre skade på et fælleshegn med naboen, og der skal være plads til at vedligeholde fælleshegnet.

Opsætning og vedligeholdelse af hegn

Enhver er, med nogle få undtagelser der fremgår af hegnsloven, pligtig, når naboen forlanger det, at deltage i udgiften eller arbejdet med rejsning af fælleshegn.

Vil man opsætte et hegn, der grænser op til gade, vej, sti eller plads åben for almindelig færdsel, skal hegnet stå på ens egen grund. Plantes et levende hegn, altså en hæk eller busk, skal bevoksningen til enhver tid holdes indenfor skellinjen. Et sådant hegn vil altid have status af et ”eget hegn”, og grundejer skal således selv bekoste og vedligeholde hele hegnet.

Hegnet må ikke spærre for udsynet og oversigten ved vejkryds eller sving.

Et hegn skal holdes i god stand og må ikke blive beskadiget. Det betyder, at en hæk normalt skal klippes mindst én gang om året. Grundejerne selv finde ud af, hvornår det skal ske. Den jord, der støder op til et fælleshegn, må ikke anvendes eller benyttes således, at hegnet beskadiges.

Vil man klage over et hegn, der hører til en udlejet ejendom, skal man henvende sig til ejeren.

Ændring af hegn

Hvis man ønsker at ændre et fælleshegn, skal man være enig med sin nabo om ændringen. Kan man ikke blive enig - og ønsker man fortsat at ændre hegnet - skal man anmode Hegnsynet i Assens Kommune om et hegnssyn.

Egne hegn må man derimod gerne ændre eller fjerne. Hvis der ikke er et andet hegn mellem de to ejendomme, skal man orientere naboen mindst en måned før, man agter at foretage ændringerne.

Hvordan med træer?

Ifølge hegnsloven må et træ ikke vokse ind i et fælleshegn og beskadige det, og træets grene må ikke være til fare for andre.

I følgende tilfælde er træer omfattet af Hegnsloven og dermed kan det være en sag for hegnsynet:

  • Grene, der beskadiger et fælleshegn eller er til gene for din færdsel på grunden
  • Farlige grene på grund af råd, alder m.v.

Hvis der er grene, der vokser ind over skel og gennem et fælleshegn, har man som nabo ret til at beskære disse grene i skel. Men vokser der grene ind over skel i en højere højde end du kan nå/eller mener er nødvendige for brug og færdsel på din grund, må du ikke beskære dem uden aftale med naboen.
Hvis naboen efter henvendelser nægter at beskære sine grene, eller ikke lader dig gøre det, hvis du tilbyder det, kan du lægge sag an mod naboen ved den lokale byret.

Hvis du mener at grene fra naboens træer på grund af råd eller alder skønnes farlige for sikkerheden på din grund, kan du anmode om et hegnssyn med henblik på at få de pågældende grene fjernet.

I nogle få tilfælde vil en række træer langs skel tilsammen have hegnskarakter. Det er hegnsynet, der vurderer, om en række af træer har karakter af et hegn og således kan behandles efter reglerne i hegnsloven.

Hegnsynet lægger ved bedømmelsen vægt på følgende kriterier:

  • Træerne skal være af samme slags eller have ensartet præg,
  • Træerne skal være sammenvoksede og have sidegrene, der danner afgrænsning ved jordoverfladen,
  • Træernes antal skal være mindst 4,
  • Træerne skal stå i hele skellets længde eller en væsentlig del af skellets længde.
  • Træerne må ikke stå længere end 1,75 meter fra skel.

Hvis du mener, at en trærække udgør et hegn, og at det giver anledning til gene, kan man anmode om et hegnssyn.

Hvis du ønsker at klage over, at naboens træer skygger på din grund, kan du lægge sag an mod naboen ved den lokale byret, da gener af denne art sorterer under naboretten.

Hvordan med bygninger?

Hegnsynet tager sig ikke af sager om bygninger i skel.

Carporte, udhuse og lignende bygninger skal opfylde reglerne i "Bygningsreglementet".

Carporte og udhuse må gerne stå i skellet og erstatte hegnet, hvor de står. I skel må bygningerne normalt ikke være højere end 2,5 meter.

Der er også regler for, hvor lang en bygning i skellet må være.

Hvis man vil klage over bygninger i skel, skal man henvende sig til kommunens byggesagskontor.

Hvor er skellet?

I hegnssager kan der opstå tvivl om, hvor skellet mellem to grunde ligger. Denne tvivl afklares ved at bestille en landinspektør til at afsætte skellet i overensstemmelse med matriklens oplysninger.

Er der ikke overensstemmelse mellem matriklens oplysninger og skellets beliggenhed på stedet, skal landinspektøren tage stilling til, hvilke grænser der repræsenterer ejendomsgrænsen. Det kræver normalt en nærmere undersøgelse og eventuelt en skelforretning. En skelforretning rekvireres af den ene af parterne og gennemføres efter formelle regler, hvor der indkaldes til åstedsmøde. Man bør være opmærksom på, at en skelforretning kan være en meget dyr affære.

Den nærmeste landinspektør kan findes Praktiserende Landinspektørers Forenings hjemmeside.

Se også:

Sekretær for Hegnsynet i Assens Kommune

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

Mandag10-13
Tirsdag10-13
Onsdag10-13
Torsdag10-13
Fredag10-13

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Mandag10 - 15
Tirsdag10 - 15
Onsdag (Borgerservice holder lukket.)10 - 15
Torsdag10 - 17
Fredag10 - 13
De enkelte afdelinger kan have andre telefontider. Borgerservice på Assens Rådhus holder lukket om onsdagen, men den mobile Borgerservice kan træffes i centerbyerne.

Lukkedage

Rådhus og Jobcenter holder lukket 1. maj, dagen efter Kr. Himmelfartsdag, Grundlovsdag og mellem jul og nytår.

Nyttige links