Skip til hoved indholdet

I Assens har de set mig som et menneske - ikke som en sag

Karina Sørensen er som 35-årig ved at finde sin plads på arbejdsmarkedet efter en turbulent ungdom. ”Den største forandring skete, da jeg for 3 år siden flyttede til Assens Kommune og – efter corona nedlukningen – kom på tilbuddene You Turn og Job gennem Netværk. Her mødte jeg folk, der så mig – og så fandt jeg også mig selv”, fortæller hun med et smil. Aktuelt er Karina Sørensen i afklaring til et fleksjob i SuperBrugsens delikatesseafdeling, og de er klar til at ansætte hende, når formaliteterne er på plads.

Billede: Det har været superdejligt at følge Karinas udvikling, og det er meget bekræftende for hele afdelingen, at vi kan være med til at give en kollega en god hverdag, fortæller Slagtermester Nicklas Groth (th), der gerne vil beholde Karina Sørensen (tv) i sin afdeling.

Det startede egentlig med en succes

Karina Sørensen fra Assens er ordblind, og måske er det derfor, hun altid har været usikker på sig selv. Hendes skolegang bød på specialklasse, ordblindeefterskole og et år på husholdningsskole. Efterfølgende tog hun 9. klasse på VUC, hvor hun startede på laveste niveau og derefter med stolthed gennemførte 10. klasse på niveauet lige under eksamensholdet. Med en faglig succes i rygsækken startede Karina på grundforløbet som kok. 

Jeg var i konstant alarmberedskab

Inden Karina nåede at færdiggøre grundforløbet, fik hun en kæreste og blev gravid med sit første barn. Forholdet blev det første af en række forhold med psykisk vold og undertrykkelse. Karina får en slem depression, men en underretning på børnene fører til, at hun får en familiebehandler, som får hende på rette spor igen. Hun ender dog atter i et forhold med undertrykkelse og truende adfærd, og hvor hun også får barn nr. 3. ”Han var ikke fysisk voldelig, men jeg var i konstant alarmberedskab, fordi han var truende overfor både mig og børnene, og både de og jeg reagerede på det”, husker Karina trist tilbage. Den ulykkelige situation ender med at de to ældste bliver anbragt i plejefamilier og den yngste i familiepleje ved sin faster og onkel. Efterfølgende bliver Karina skilt. Sideløbende får Karina konstateret opmærksomhedsforstyrrelsen ADD, samt bliver udredt for sygdommen Morbus Beck, en kronisk, inflammatorisk lidelse, der påvirker hele kroppen.

Ny start i Assens

”Jeg tænkte, at nu skulle jeg bare ud have styr på mig selv og mit liv, så jeg kan så mine børn hjem igen”, husker Karina Sørensen tilbage om beslutningen i 2020, hvor hun forlader sin mand og flytter til Assens. ”Assens er i ok afstand til de to stores plejefamilier, så jeg har mulighed for at have samkvem med dem”, bemærker hun. Corona-nedlukningen gav hende tid til at acceptere anbringelsen af børnene og ro til at lære sig selv at kende med de to sygdomme. ”Det var egentlig heldigt, for i starten var jeg så træt og overvældet af det hele, at jeg bare ønskede mig fred og en førtidspension”, bemærker Karina med et skævt smil.
De så mig og gav mig plads
Men da Karina startede på tilbuddet Job gennem Netværk, forandrede det ønske sig. ”Jeg blev mødt af folk, der så mig og gav mig plads til at lande, før jeg skulle være på og præsentere mig selv”, husker Karina om starten i tilbuddet. ”Jeg følte mig velkommen og indså snart, at jeg ikke var alene, for vi var stort set samme sted på holdet – med hver vores vanskeligheder. Det betyder meget at snakke muligheder og ideer og hvad man kunne tænke sig med nogen, der er samme sted. Virksomhedskonsulenterne hjalp os med at få ideer og omsætte dem til kontakter”, uddyber hun. Tilbuddet U-turn gav udover godt humør og gode grin også en mulighed for at få afprøvet kroppen fysisk og god viden om, hvad man selv kan gøre at små ting i hverdagen for at få en sundere livsstil. ”Vi oplevede en rigtig god stemning, og holdånden gjorde, at man ikke kun kom for sig selv – men også fordi de andre var der”, smiler Karina. 

Det har været megadejligt at se Karinas udvikling

I juni 2023 kom Karina i en praktik i SuperBrugsens delikatesseafdeling. ”Det er fedt at være her”, fortæller Karina begejstret. ”Vi har en god stemning i køkkenet. Vi kan grine og snakke – men vi er også koncentrerede”, fastslår hun. 
Slagtermester, Nicklas Groth, startede selv i 2023, så Karina er hans første praktikant. ”Hun var lidt stille og tilbageholdende, og havde det tydeligt svært med nogle ting, men vi var klar på at prøve det af”, husker han tilbage om Karinas første tid i praktikken. ”Nu er hun livet op, og det har virkelig været megadejligt at se, hvordan hele afdelingen har været med til at løfte hende”, fastslår han og sender Karina et smil. 
”Jeg har behov for forudsigelighed og kontrol pga. af min ADD, men jeg siger heller ikke nej til nye opgaver”, fortæller Karina. ”Det er helt sikkert fordi jeg har fået mulighed for at lære mig selv lidt bedre at kende – og så tør jeg nok lidt mere”, uddyber hun.
 ”Vi har arbejdet med at justere tid og opgaver og er landet på 5 x 2½ time, for her kan både Karina og vi andre mærke, der er stabilitet og overskud”, oplyser Nicklas Groth. ”Karinas arbejdskraft er en kæmpe hjælp, og det hun laver, er i orden, så vi vil gerne beholde hende i fleksjob, når og hvis det bliver muligt”, erklærer Nicklas Groth, der ikke er afvisende overfor at få en praktikant i afklaring en anden gang, hvis ressourcer og opgaver passer sammen.

Jeg tør sige, hvordan jeg har det

”Siden jeg flyttede til Assens, har jeg oplevet at blive set som et menneske – og ikke som en sag. Det har gjort en stor forskel for mig, at der har været tid fra sagsbehandlers side til, at jeg blev tryg i forholdet Det har gjort, at jeg har fundet mig selv samtidig. Og jeg er ret glad for den person, jeg er blevet til,” bemærker Karina med et skævt smil. ”Jeg har været meget genert og tilbageholdende, men nu tør jeg både sørge om ting og formulere, hvordan jeg har det, og det er stort for mig”, fortæller hun stolt.
”Jeg håber, fremtiden indeholder et fleksjob her i SuperBrugsens delikatesse. Det vil give mig økonomisk stabilitet og ro på tilværelsen”, slutter Karina positivt.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens

Job gennem Netværk

Job gennem Netværk er et tilbud for borgerne med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer eller en kombination af dem alle. Deltagerne har haft svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet, og ofte har lang tid på offentlig forsørgelse bag sig.
Formålet er gennem en tæt og håndholdt indsats, at støtte deltageren i at være mere selvkørende og tage ansvar for at finde egne løsninger, som bringer dem tættere på arbejdsmarkedet.

You Turn

You Turn er et livsstilsforløb med fokus på sund livsstil, kost og motion med det formål at skabe gode sunde vaner. Tilbuddet foregår i samarbejde med Arena Assens Motion og kombinerer træning med oplæg om motion, sundhed og personlig udvikling. 
Formålet er at hjælpe deltagerne i gang med en sundere livsstil, motivation til at træne og give inspiration til at have fokus på at skabe gode vaner.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Lukkedage

Nyttige links