Skip til hoved indholdet

Husmandsstederne (Gul 6)

Husmandsstederne på Bågø blev formentligt bygget fordi der var befolkningsoverskud på øen og at veltjente folk havde brug for et sted at være, derudover havde godset også brug for håndværkere.

Oprindeligt lå husene inde i byen, syd for gårdene langs vejen, men i forbindelse med landboreformen i 1786 blev jorden til gårdene og husene ”udskiftet”, så gårdene fik hver sin andel af bymark og overdrev samlet et sted, og jorden som tilhørte husene blev udlagt på Bågøs østkyst. Husene blev fortsat liggende inde i byen i mange år efter. På nedenstående billede ses husmandsstedet beliggende på Klintende 29, som var et af de første huse der blev udflyttet i 1855


Klintende 29.

Huset er i dag blev renoveret og anvendes som fritidshus. I dag anvendes flere af husmandsstederne som sommerhuse.

Gammelmoses åbne land

Området omkring husmandsstederne består hovedsageligt i dag af landbrugsjord. Dette skyldtes at man i 1960 valgte at dræne den nærliggende Gammelmose for at indvinde mere landbrugsjord. Derfor er der i dag rig mulighed for at opleve mange af de arter, der knytter sig til denne type åbent landskab. Der er mange rådyr, harer og fasaner og masser af skovduer på øen. Har du øjnene med dig, oplever du dem snart ude på markerne og langs de levende hegn. Hold også udkig efter fuglene i hegnene. Her bygger gærdesmutten og mange andre fugle deres reder, og om efteråret og vinteren kommer drosler til i store flokke for at æde bær og vilde æbler. Om vinteren er markerne pyntet hvidt af sangsvaner, som er trukket ned fra de nordøstlige egne i Sverige, Finland og Rusland for at overleve vinteren i Danmark. Og pludselig er marken overstrøet med brune knolde – det er en hjejleflok, som har slået sig ned.

Gærdesmutte

Gærdesmutten er en meget lille fugl, og er efter fuglekongen Danmarks mindste fugl, den er ca. 10 cm lang og vejer 8-13 g. Den færdes ofte i det skjulte og høres derfor langt oftere end den ses. Dens mest karakteristiske kendetegn er dens hale som stritter direkte op i luften. Den har en rund rustbrun krop, og et langt tyndt næb, som er perfekt til at fange insekter med., og pga. dens lille størrelse, kan den komme ind på snævre steder, som den har helt for sig selv. Gærdesmutten bygger en kugleformet rede, og hunner udvælger hanner, ud fra hvor mange og hvor fine reder, de har bygget.

Den har, på trods af sin størrelse, en meget kraftig sangs, som består af triller og klare fløjtetoner. Du kan høre dens sang året rundt, da den om vinteren også forsvarer sit fødeterritorium med sang. Derudover har arten også et typisk snerrende kald, der lyder som en pind, som bliver trukket hen over et metalgitter.

Hør gærdesmuttens sang.

Gærdesmutte.

Sangsvane

Sangsvanen er på størrelse med knopsvanen, den har til forskel fra knopsvanen et karakteristisk gult næb, uden en sort knop. Det er næsten kun i vinterhalvåret man kan opleve sangsvanen i Danmark, her er den dog også ret almindelig. Danmark er sammen med Tyskland det vigtigste overvintringsområde for arten i Europa. Sangsvanen har en kraftig, klangfuld stemme, som ofte høres.

Hør sangsvanens stemme.

Sangsvanen er ikke en almindelig ynglefugl i Danmark. Det var først i 2002 at man først observerede et ynglepar. I 2007 blev der registreret tre ynglepar i landet.


Sangsvane.

Haren

Haren lever primært i det åbne land, hvor den kan se og høre eventuelle fjender på lang afstand, men den findes faktisk i de fleste naturområder, og over hele landet. Det er det mest almindelige pattedyr vi har i Danmark, på trods af dette ser man den ikke ofte, hvilket skyldes, at haren er et skumrings- og natdyr. I denne periode kommer frem og spiser, og om dagen gemmer den sig og hviler. Man regner med at der er ca. 500 harer på Bågø.

Haren kan løbe meget hurtigt, og er et af Danmarks hurtigste pattedyr med en topfart på omkring 80 km/t på korte strækninger. Til sammenligning kan et menneske løbe omkring 36 kilometer i timen. Haren bliver 60-70 cm lang og har en vægt på omkring 4 kg. Den har meget lange ører og lange kraftige bagben. Den har gråbrun pels med hvidlig mave og har sorte aftegninger på ører og hale.


Hare.

Info på kort

På kortet herunder kan du finde flere oplysninger om øens natur og kultur. Det første du skal gøre er at klikke på ”Aktiver kortet”. Herefter kan du trykke på de enkelte punkter og en ny side åbner op med den info, som er skrevet om netop det punkt, du har valgt.

Ved at trykke på pilen under minusset, kan du se din egen placering på kortet.

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Nyttige links