Skip til hoved indholdet

Højrup stierne

Højrup er en lille landsby, smukt beliggende i det højfynske landskab, fire kilometer sydøst for Glamsbjerg og fire kilometer nord for Hårby. Landsbyen er en tætliggende, hjerteformet samling af huse og gårde med et hyggeligt gadekær.

Tag på vandretur på Højrup stierne

Slåentornsruten

Omkring Højrup er der rige muligheder for vandreture, i det karakteristiske morænelandskab. Grundet landsbyens højde, 63 meter over havet, indeholder ”Slåentornsruten” sydvest for Højrup, flere smukke udsigtspunkter, samt den gamle runebesatte ”Odinsten”, placeret på et højdedrag i Signekærskovens midte. Vandreruten er ca. 3,5 km lang.

Udsigt fra Højrup stierne.


Synebjergsruten

Fra ”Synebjergsrutens” top, 82 meter over havets overflade, har man flere fantastiske panoramaer ud over det smukke fynske landskab med sine mange små skove, enge og søer. Vandreruten er ca. 2,5 km lang. 

Det er desværre ikke muligt at lave afstikkeren fra ruten (mod nordøst) til Synebjerg i Faaborg-Midtfyn Kommune i øjeblikket, da en indhegning af areal til kvæg spærrer stien.

Få mere information om vandreruter og stier

Hvis du efter en gåtur på Højrup stierne har fået mod på mere natur og/eller friluftsliv, har VisitAssens og VisitFyn temasider om vandring på Vestfyn og det øvrige Fyn, hvor du kan finde masser af inspiration til din næste vandretur.

Læs om områdets historie

Højrup blev anlagt i middelalderen som udflytterlandsby, og halvdelen af byens huse og gårde er over tre hundrede år gamle. Huse og gårde er kendetegnet ved, at de har stråtage og bindingsværk. Højrupborgerne fokuserer meget på de lokalhistoriske værdier og legender.

Af kendte bysbørn bør nævnes Karl Skytte, som var folketingets formand fra 1964 til 1968. Karl Skytte er født på slægtsgården ”Skyttegården”, som er fra 1682. I tidernes morgen var gården underlagt adelsslægten Bille, hvorimod gårde som ”Elmegården” hørte under Gråbrødre Kloster. I dag fungerer ”Skyttegården”, som et populært feriested.

Højrup er en landsby hvor traditionerne holdes i hævd. Den første søndag i maj går trommeslageren ”for fuld musik” gennem byen, for således at indkalde til det årlige oldermandsmøde på byens gamle tingsted. Ifølge den gamle oldermandsbog ses det, at tinget er blevet indkaldt siden 1848, men da de danske oldermandslav eksisterede før enevælden, er traditionen nok 150 år ældre. Det er blandt andet oldermandslavets opgave at mindes bortgangne og stadfæste det årlige høstgilde. Solhvervsfesten er ligeledes en fast årlig tradition som afholdes på ”Højruplund”.

Der er især to legender, som knytter sig til Højrup: I et lille stråtækt hus overfor ”Enegården” boede i 1762 en mand, som gik under navnet Lundemanden, om hvem det fortælles, at han var Højrups sidste Asedyrker. Ifølge kirkebøgerne var hverken han eller hans børn døbt. Efter sigende fik han navnet Lundemanden, fordi han blotede i lunden ved den gamle ”Odinsten”.

Grundet Højrups smukke egenart og beliggenhed, anbefaler turistforeningens køreguide turen over Højrupled, Højrup og via Akkerup gennem Filstrup.

Serviceoplysninger

I udviklingsplanen herunder kan du læse om de to stiforløb og om de øvrige vandreruter i og omkring Højrup.

Udviklingsplan for Køng (PDF)

Faciliteter

  • Udsigtspunkt

Parkering

Signekær
5683 Haarby

Miljø og Natur

Rådhus Allé 5

5610 Assens

Ring til os

Telefontider

MandagKl. 10-13
TirsdagKl. 10-13
OnsdagKl. 10-13
TorsdagKl. 10-13
FredagKl. 10-13

OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Mandag10 - 15
Tirsdag10 - 15
Onsdag (Borgerservice holder lukket.)10 - 15
Torsdag10 - 17
Fredag10 - 13
De enkelte afdelinger kan have andre telefontider. Borgerservice på Assens Rådhus holder lukket om onsdagen, men den mobile Borgerservice kan træffes i centerbyerne.

Lukkedage

Rådhus og Jobcenter holder lukket 1. maj, dagen efter Kr. Himmelfartsdag, Grundlovsdag og mellem jul og nytår.

Nyttige links