Thorøhuse - Assens stien
Stien mellem Thorøhuse og Assens er ca. 3 km lang, og den går dels langs stranden og dels langs vejen. I Thorøhuse starter stien ’bagerst’ på P-pladsen ved forsamlingshuset. I Assens starter stien inde på området på ’Jordbassinerne’. Gå ind på området forbi bommen for enden af Rylevej.
Her kan du få hjælp til, hvordan du kan komme fra Odense til Thorøhuse - Assens stien med FynBus
Tag på vandretur ved Assens og Thorøhuse (4 km)
I hver ende af stien har du mulighed for at forlænge gåturen i naturskønne områder. Ved Assens kan du vandre på det 40 ha store naturareal "Jordbassinerne", og ved Thorøhuse kan du fortsætte ud på halvøen Thorø.
I perioder, hvor stien kan være delvist oversvømmet, kan du følge Thorøhusevej op til den gamle sukkerroejernbane, der i dag fungerer som skinnecykelbane. Det er tilladt med en gåtur langs banen, men pas på skinnecyklerne.
I Danmark må man vandre overalt langs strandkanten, og det må man selvfølgelig også mellem Thorøhuse og Assens. Men den offentlige sti er på enkelte strækninger anlagt ad Thorøhusevej. Pas på trafikken, når du går på vejen.
Thorøhuse med Thorø (til højre).
Få historien om Thorøhuse
Thorøhuse er et tidligere fiskerleje med smalle gader. Størsteparten af byens huse blev bygget i 1870-1920. Fiskersamfundet var præget af hårdt arbejde, slid og nøjsomhed, og husene var små og tætliggende. Netop den tætte bebyggelse med smalle gyder og stræder skaber i dag Thorøhuses idylliske bymiljø.
I byens hovedgade, Jacob Gades Vej, boede komponisten fra 1943 til sin død i 1963. Jacob Gade er især verdensberømt for kompositionen Tango Jalousie.
Se resterne af skibsvraget "Verka"
Verka blev bygget i 1913, og sejlede som fragtskib frem til 1970’erne. Da tiderne blev dårligere for små fragtskibe, har ejeren sikkert lagt hende op her i Thorø Vig kun ca. 150 m fra land. De gode tider kom aldrig igen, og i 1977 begyndte hun at synke.
Officielt er vraget fortsat privat ejet, og da det ikke er til fare for skibstrafikken, har myndighederne ikke hjemmel til at fjerne vraget. Det er derfor ejeren, der i givet fald skal betale for at få det fjernet. Dermed bliver vraget formodentligt liggende, til det falder sammen og forsvinder fra havets overflade.
Verka i 1969 (Foto: Assens Lokalarkiv).
Få historien om Jordbassinerne
Fra 1884 til 2006 producerede Assens Sukkerfabrik sukker fra sukkerroer. På roerne sad store mængder jord, der skulle skylles af, før de kunne bruges i produktionen. Jorden blev ledt over på et areal sydvest for fabrikken, der før 1884 var en flad strandeng kun ½ m over havniveau.
I årene før lukningen af fabrikken i 2006 blev der hvert år deponeret 45.000 ton jord - nok til at fylde 10 olympiske svømmebassiner. Og gennem de godt 120 år er det ca. 40 ha store område hævet, så det i dag ligger 10 m over havets overflade.
I dag er den tidligere sukkerfabriks hovedbygning rådhus for Assens Kommune, der også ejer området. Fabrikkens meget markante skorsten er bevaret ved rådhuset som et vartegn for kommunen.
Når du vandrer rundt på området, så lad være med at gå hen til bassinkanterne. De er meget stejle, og kan være skrøbelige. Hold også øje med børn, og lad ikke hunden løbe frit. Al færdsel i området sker på eget ansvar.
Se stien på kort
Via linket herunder finder du et kort over Thorøhuse-Assens stien.
Få mere information om vandreruter og stier
Hvis du efter et besøg på Thorøhuse - Assens stien har fået mod på mere natur og/eller friluftsliv, har VisitAssens og VisitFyn temasider om vandring på Vestfyn og det øvrige Fyn, hvor du kan finde masser af inspiration til din næste vandretur.
Serviceoplysninger
Praktisk Information
Der findes drikkevand og toiletter ved Thorøhuse Forsamlingshus.
Bænke og udsigtspunkter kan findes undervejs på vandreruten.
Faciliteter
- Toilet
- Bord/bænke
- Udsigtspunkt
- Drikkevand
- Bålplads
- Shelter
- Legeplads
Parkering
Fiskemaen
5610 Assens
P-plads ved Thorøhuse Forsamlingshus. I Assens kan der parkeres på P-plads ved Naturområdet.
Tag bussen til Assens
Fra Odense kan du køre med FynBus til Assens. Busturen tager lige under en time.
I vejledningen herunder kan du se, hvordan du kommer til og fra Assens, hvor stien starter.
Fra Odense
- På Odense Banegård Center (OBC Syd Plads C) skal du finde bus 100A mod Assens.
- Busserne kører ca. hver halve time.
- Du kan evt. tage din cykel med gratis i bussen
- I Assens skal du stå af ved stoppestedet Assens Rådhus
- Ved stoppestedet går du til fods mod syd ad Søndre Ringvej, drej derefter til højre ad Næsvej mod Jordbassinerne
Se kort over ruten fra Assens Rådhus til Jordbassinerne, hvor vandreruten starter
Se afgangstider på rejseplanen.dk
Se afgangstider fra Odense Banegård Center på rejseplanen.dk
Retur til Odense
Når du skal retur til Odense, kan du finde afgangstider her:
Se afgangstider til Odense Banegård Center på rejseplanen.dk (hjemmesiden bruger din aktuelle position).
Miljø og Natur
Rådhus Allé 5
5610 AssensRing til os
Mandag | Kl. 10-13 |
---|---|
Tirsdag | Kl. 10-13 |
Onsdag | Kl. 10-13 |
Torsdag | Kl. 10-13 |
Fredag | Kl. 10-13 |
OBS! Når du sender en mail til os, bliver du bedt om at bruge dit MitID. På den måde bliver mailen sikker, og du kan skrive dine personlige oplysninger som fx dit CPR-nummer.