Skip til hoved indholdet

Danmarks første ”fast-track” vådområde baner vejen for hurtigere udtagning af landbrugsjord

4. oktober 2024 indvies Danmarks første ”fast-track”-vådområde i Gamtofte, som baner vejen for en hurtigere udtagning af mindre landbrugsarealer i hele Danmark til gavn for havmiljø, klima og biodiversitet.

Hvert areal tæller, når vi snakker udtagning af landbrugsjord, som skal omdannes til naturformål til fordel for Danmarks klima, biodiversitet og havmiljø.

Med opbakning fra Landbrugsstyrelsen og Miljøstyrelsen har Assens Kommune i samarbejde med rådgivningsfirmaet Envidan, udtagningskonsulenterne, Velas og Patriotisk Selskab udviklet en ny ”fast-track”-model i forbindelse med et nyt vådområde i Gamtofte, som gør det muligt for lodsejere, kommuner og rådgivere hurtigere at udtage mindre landbrugsarealer til vådområder.

”Jeg er meget stolt af, at vi i Assens Kommune har stor succes med at udtage landbrugsjord til naturformål, men også at vi er frontløbere på at udvikle metoder og modeller, som gør det hurtigere, mere attraktivt og mindre resursetungt at udtage landbrugsjord i hele Danmark”, siger Jens Jakobsen, formand for Miljø, Teknik og Planudvalget i Assens Kommune. 

”Fast-track”-model sætter skub i udtagningsindsatsen

Den 4. oktober 2024 indvies Danmarks første ”fast track”-vådområde, hvis primære formål er at fjerne kvælstof, så Lillebælts tilstand forbedres. Det er et tre hektar stort vådområde på Provsteengen ved Gamtofte, som er ejet af Brahesborg Gods.

Vådområdet er et pilot-projekt, som er mundet ud i udviklingen af en ny ”fast track”-model, som kan benyttes af lodsejere, kommuner og rådgivere til hurtigere at kunne udtage mindre landbrugsarealer til vådområder fremover på en mindre resursetung måde.

Den nye model har fået ros fra både Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen (se tidligere udsendt pressemeddelelse).

Også hos Udtagningskonsulenterne, der rådgiver, vejleder og faciliterer i processer omkring udtagning af landbrugsjord, ser de potentiale i den nye model:

”Med fast-track projekterne bliver det nemmere og hurtigere for den enkelte lodsejer at lave projekter på sine mindre arealer i samarbejde med kommunen og dermed bidrage til den samlede indsats, som landbruget har sagt ja til i forhold til at mindske udledningen af kvælstof til vores vandmiljø”, siger Mette Dyrup Truelsen, udtagningskonsulent i Patriotisk Selskab.

”Fast-track”-model sætter skub i udtagningsindsatsen

Indtil nu, har det været mindre attraktivt at søge midler til udtagning af mindre arealer via de eksisterende udtagningsordninger, da de krav, der har været til projekteringen, har været næsten lige så omfattende og ressourcetunge som ved større projekter, fortæller projektleder i Miljø og Natur i Assens Kommune, Jannik Seslef:

”Det har gjort, at det ofte har været de større arealer, som er blevet prioriteret rundt omkring, da de i sidste ende giver den største samlede klima- og miljøgevinst. Udfordringen er blot, at de store projekter tager væsentligt længere tid at komme i mål med. Men vores vandmiljø, klimaet og biodiversiteten har brug for hurtig handling. Derfor er det vigtigt, at vi samtidig med at udvikle de større områder også får skub i udtagningen af de mindre arealer, da disse hurtigere kan realiseres og få effekt. Derfor er jeg stolt af, at vi i samarbejde er lykkes med at skabe en model, som gør det mindre ressource- og tidskrævende”, siger Jannik Seslef.

”Jeg er glad for, at det så hurtigt er lykkes at lave et lille demonstrationsprojekt, som jeg håber, kan være til inspiration for andre. Med den nye skabelon, kan vi etablere vådområdet hurtigere. Og jo hurtigere vi kan etablere det, jo hurtigere får vi effekten på miljøet, biodiversiteten og naturen. I projektet er bækken blevet fritlagt, og der er arbejdet med drænene i stedet for at bruge elektriske pumper, som ofte er praksis, når man etablerer konstruerede minivådområder. Det har gjort, at det er blevet billigere at opnå den samme effekt på miljøet”, fortæller Peter Cederfeld, der driver Brahesborg Gods.

”Fast-track” model bidrager til løsning af national samfundsdagsorden

Det er vigtigt at udvikle mindre ressourcetunge og hurtigere metoder, så der kan komme endnu mere fart på udtagningsindsatsen, fortæller Jannik Seslef, der er projektleder i Assens Kommune:

”Udtagning af landbrugsjord et stort element i Danmarks og Assens Kommunes indsats for at forbedre klimaet, biodiversiteten og havmiljøet. Før sommerferien blev den grønne trepartsaftale indgået, som betyder, at der senest i år 2030 skal være udtaget 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde og randarealer på landsplan og at vores kystvande skal være i god tilstand. Derfor er det vigtigt, at vi finder hurtigere, gode og effektive måder, så det også bliver attraktivt at udtage både store, men også mindre arealer, da hver hektar tæller i den samlede indsats for at hjælpe vores natur og miljø”, fortæller Jannik Seslef, projektleder i Natur og Miljø i Assens Kommune.

Det nye ”fast-track”-vådområde Provsteengen bliver indviet den 4. oktober 2024 kl. 12.00. Presse, lodsejere og andre interesserede er velkomne.

Parkering: Galleløkkevej nord for Gamtofte Kirke, 5610 Assens. Der vil være en mand, som anviser parkering fra kl. 11.30.

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Mandag10 - 15
Tirsdag10 - 15
Onsdag (Borgerservice holder lukket.)10 - 15
Torsdag10 - 17
Fredag10 - 13
De enkelte afdelinger kan have andre telefontider. Borgerservice på Assens Rådhus holder lukket om onsdagen, men den mobile Borgerservice kan træffes i centerbyerne.

Lukkedage

Rådhus og Jobcenter holder lukket 1. maj, dagen efter Kr. Himmelfartsdag, Grundlovsdag og mellem jul og nytår.

Nyttige links