Skip til hoved indholdet

Handleplan for Demensstrategien 2024

INDLEDNING

Assens Kommunes Demensstrategi blev vedtaget af et enigt byråd i december 2022. 
Demensstrategien skal føre til handlinger, der afspejler intensionerne i strategien. Derfor udarbejdes der hvert år en handleplan for arbejdet med at gøre Assens Kommune til en demensvenlig kommune. En kommune, hvor alle kan have en meningsfuld hverdag, og hvor personer med demens og deres pårørende oplever fleksible sammenhængende og vidensbaserede forløb.

Assens Kommune har et indbyggertal på 40.949 borgere, heraf er 10.090 over 65 år. Til de 2 demenskonsulenter er der pr. 1.12 2023 tilknyttet 383 borgere diagnosticeret med demenssygdomme. Der er et stort mørketal, da ikke alle borgere med demenslignende symptomer ønsker en udredning. Videnscenter for demens anslår at det reelle tal er 785 i Assens Kommune. 

Handleplanen for Demensstrategien 2024 er udarbejdet af Afdelingen Aktivitet, Forebyggelse og Demens, hvor Demensteamet er organiseret, og hvor forskellige projekter om demens er og har været tilknyttet.
 
Forud for skriveprocessen for Handleplan for Demensstrategien 2024, har demensnøglepersoner i hjemmeplejen, på plejehjem og bosteder og deres ledere været inddraget. Der har været drøftet mulige handlinger på et temamøde for byrådet i april 2023 og på Strategisk Lederforum i oktober 2023.

I november 2023 er der ansøgt puljen ”Forebyggelse af omsorgstræthed og forråelse i ældreplejen” i Socialstyrelsen. Det vides ikke ved vedtagelse af handleplan 2023, om der bliver mulighed for at arbejde med projektet. Hvis Assens Kommune modtager bevilling til projektet, vil det give flere konkrete vigtige handlinger i tilknytning til denne handleplan.

Aktiviteterne i Handleplanen for demensstrategien for 2023 var præget af, at Afdelingen Aktivitet, Forebyggelse og Demens havde modtaget puljemidler fra Socialstyrelsens pulje ”Styrkelsen af et demensvenligt samfund”. Projektet gav økonomisk mulighed for ekstra aktiviteter og handlinger i løbet af året, men har også sat aftryk, der præger handleplanen for 2024.

STRATEGIENS FOKUSPUNKTER

Demensvenlige lokalsamfund

Vi vil:

  • Informere og rådgive, så alle har adgang til tilgængelig og målrettet viden om demens
  • Udfordre negative forestillinger om mennesker med demens 
  • Samarbejde med aktører i civilsamfundet om at udvikle rummelige aktiviteter og fællesskaber

En meningsfuld hverdag for alle

Vi vil:

  • Møde og forstå den hverdag, der har betydning for den enkelte borger og de pårørende, der skal leve med en demenssygdom
  • Være opmærksomme på, hvordan forventninger til hverdagen udvikler sig i takt med sygdommen
  • Have blik for, at den enkeltes rolle skabes i en sammenhæng med andre 

Fleksible, sammenhængende og vidensbaserede forløb

Vi vil:

  • Løbende inddrage mennesker med demens og deres pårørende i tilrettelæggelsen af indsatsen
  • Have opmærksomhed på, hvilke andre aktører der har en rolle, og som skal inddrages i forløbet
  • Udvikle og udbrede demensfaglig viden for alle parter i sygdomsforløbet

KONKRETE HANDLINGER I 2024

Demensvenlige lokalsamfund

Makering af Den Internationale Alzheimerdag

Også i 2024 markeres Den Internationale Alzheimerdag i ugen op til d. 21. september 2023. Ældrerådet og Demensteamet vil, i samarbejde aktører i civilsamfundet, arrangere dagen. Arrangementet vil give anledning til at præsentere filmmateriale om pårørendes situation og oplevelse baseret på feltstudier fra projektet fra Socialstyrelsens pulje ”Styrkelse af demensvenlige samfund”. Foreningen Pårørende i Danmark vil bidrage med oplæg fra projektet ”Gode råd til gode venner”. Et projekt, der fokuserer på betydningen af naboskab og venners tilgang, som også viste sig at være et væsentligt tema i Assens Kommunes feltstudier i 2022 og 2023. 

Makering af Den nationale demensuge 6. - 12. maj

Afdelingen Aktivitet, Forebyggelse og Demens opfordrer samarbejdspartnere, bl.a. gennem netværket for demensvenlig aktører, til at tage initiativer i den nationale demensuge og indsamler og formidler viden om aktiviteter i ugen. 
F.eks. vil der annonceres tidspunkter, hvor man i løbet af demensugen på de forskellige demensbænke i kommunen, kan få en kop kaffe og en samtale med medarbejdere fra demensteamet og evt. andre i Assens Kommune om tanker om demensvenlighed.
Organisationen Demensvenligt Danmark har udstukket temaet ”Kultur og Fritid” for ugen, som også i Assens vil være omdrejningspunkt for ugen.
De plejehjem i kommunen, der har mulighed for det, vil holde åbent hus, og gøre opmærksom på det kultur og fritidsliv, der udspiller sig, når man bor på plejehjem.

Flere lokale aktører kan udbrede viden.

Der planlægges et kursus, evt. i samarbejde med andre kommuner, så der kan uddannes yderligere ”instruktører” i Alzheimerforeningens koncept om demensvenlighed. Forventningen til de nye instruktører er primært at de introducerer nye mennesker på egen arbejdsplads eller i egen forening til demens på hverdagsniveau. Derved opnås viden om, hvordan man bedst hjælper mennesker med demens i foreningen, butikken, banken og hvor mennesker i al almindelighed færdes. Vi vil også uddanne ”instruktører”, der i bredere forstand kan lave oplæg. Konkret er der lavet aftale med aktivitetsvejlederne, lederen af Aktivitet, Forebyggelse og Demens, lederen af det nye frivilligcenter og Frivillighedskonsulenten i Assens Kommune om at deltage i denne uddannelse for bredt at kunne udbrede kendskabet til demensvenlighed og dermed generel rummelighed.

Netværk for aktører, der arbejder med at gøre Assens til en demensvenlig Kommune 

Der er i 2023 blevet uddannet demensven-instruktører i nogle foreninger og organisationer. Der etableres et samarbejdsforum for demensven-instruktørerne og for andre, der udviser vilje og interesse for demensvenlighed. Det er ønsket, at række ud til Udvikling Assens med henblik på repræsentation i dette forum, ligesom det nye Frivilligcenter Assens er med. Markering af Demensugen i uge 19 og den internationale Alzheimerdag den 21. september, vil være et tema for denne gruppe.

Tilgængelig viden

Det skal være muligt at få viden om demens, når der er behov for det. Derfor tilbyder repræsentanter fra Demensteamet og fra det nye netværk oplæg om demens. Det kan være i foreninger, på personalemøder på både private og kommunale arbejdspladser, på skoler, i jobcentre, i boligforeninger og i andre sammenhænge, hvor man møder mennesker med demenssygdom, eller møder nogle, der er pårørende til mennesker med demens.
Skoler vil blive gjort opmærksom på det materiale, der kan benyttes i undervisningen, og som vil være tilgængeligt på demenshjemmesiden med nyttige links til undervisningsmateriale til forskellige målgrupper.  

Skabe synlighed om demens – Den mobile demensbænk

I 2023 blev der etableret iøjnefaldende lilla demensbænke med citater og faktuelle oplysninger om demens i Assens, Haarby, Glamsbjerg, Tommerup, Vissenbjerg og Aarup.  Der blev tillige produceret en mobil demensbænk. Bænken vil blive flyttet rundt til forskellige arrangementer – og kan udlånes, hvis der er ønske om, at skabe synlighed om, at man er blevet demensvenlig. F.eks. i banken, i butikken eller i idrætshallen.
Demensteamet vil benytte muligheder for at skabe mening og udbrede viden om demensvenlighed i tilknytning til arrangementer og andre relevante sammenhænge. F.eks. i forbindelse med 500 års købstadsjubilæet Assens i august og seniorlivsmesserne i marts og oktober. 

Handicaprådet og demensvenlighed i byggeri og udearealer

I 2023 er der indført et punkt på tjeklisten i byggeri og ejendomsafdelingen, om demensvenlig indretning ved ombygning og indretning af kommunens bygninger. I 2024 vil Handicaprådets rolle i høringen af byggeprojekter, få styrket perspektivet på demensvenlighed gennem oplæg og drøftelse på et handicaprådsmøde.

Handicaprådet kan således binde demensvenlighed sammen med intensionerne i planstrategien, hvor hovedintentionen er ”gennem den fysiske planlægning, at understøtte levende lokalmiljøer i videst muligt omfang”. Videre hedder det, at ”En tredje vigtig parameter er tid til det vigtige, hvor vi sikrer adgang til, og kvalitet i, de primære hverdagsfunktioner, så borgerne får mulighed for at leve det, der i deres øjne er det gode liv.” (Planstrategi 2023)

En meningsfuld hverdag for alle

Demenscaféer og netværksmøder

I 2023 blev der etableret 3 nye demenscafeer, for mennesker med demens og deres pårørende under Røde Kors. Vi vil forsat samle tovholderne til halvårlige møder, hvor vi kan være i dialog om, hvordan vi bedst kan samarbejde og støtte op om deres aktiviteter i de nu i alt 4 demenscafeer. 

Demensvenligt kultur og fritidsliv – både for den syge og for den pårørende

Det har stor betydning, at man forsat kan komme til foredrag, koncerter og deltage i de fællesskaber, man altid har været en del af, også selvom, der opstår en ny situation med en demenssygdom i forholdet. Der kan være behov for at vælge aktiviteter, der tager særlige hensyn, for at kunne vedholde deltagelsen.
Naturen er en oplagt arena at være aktiv i. Derfor vil vi drøfte muligheder for at lave særlige aktiviteter for målgruppen med kommunens naturvejleder. 
Også aftenskolernes rolle ift. folkeoplysning om demens og om livet som pårørende skal afdækkes. 

Opfølgning på den demensvenlige idrætsforening

I 2023 har flere idrætsforeninger deltaget i kompetenceudvikling med henblik på at bevare tilknytningen til foreningen, hvis medlemmerne får en demenssygdom. I 2024 er der planlagt mulighed for opfølgning samt tilbud om nye kompetenceudviklingsforløb for de interesserede idrætsforeninger. Projekt Bevæg dig for livet fortsætter i 2024 og etableringen af nye SMART træningshold vil skabe rum for mennesker med demens.

Fokus på pårørende - temaaftener

I foråret 2023 afholdes igen temaaftener for pårørende til personer med demens. Temaerne er Demenssygdomme, Hverdagen med demens, Velfærdsteknologi og Planlægning af fremtiden.
Oplægsholdere er personer med særlig viden på området, og der er mulighed for at møde og tale med kommunens demenskonsulenter alle aftener.
Der givet udtryk fra pårørende om, at der er et særligt behov for, at vi som kommune har et fokus på den/de pårørende og deres behov løbende i processen. Temaaftenerne er også en anledning til at møde og lytte til de pårørende, der måske ikke har benyttet sig af kontakten til demenskonsulenterne, eller som har nye ønsker til initiativer, de har behov for i hverdagen. 

Nytænkning af daghjem

Når demenssygdommen skrider frem, kan det være af stor betydning at den person, der har demens, kan komme afsted til et særligt tilbud, der kan skabe et indhold i hverdagen, der passer til den enkelte. Et sådant tilbud har stor betydning for aflastningen af de pårørende, hvad enten de bor på samme adresse eller er bosat andet sted. Daghjemspladsen kan udsætte behovet for plejebolig, og bevare en nogenlunde normal hverdag i en periode. Med deltagelse i projektet ”Hvordan kan en ændret indretning af et daghjem for mennesker med demens påvirke brugernes initiativ og aktivitet?” fra Socialstyrelsens pulje ”Demensvenlige tiltag, herunder boformer”, er der skabt viden og nogle erfaringer, som vil være afsæt for et videre arbejde med at udvikle på daghjemmene i Assens Kommune. Der har været afholdt 1 udviklingsdag i 2023, og der skal arbejdes videre i 2024, så vi får bedre tilbud både for den syge og den pårørende.

Socialkompas.dk - Synliggørelse af aktiviteter i lokalsamfundet for alle

Det er vigtigt at bevare et aktivt liv, når der kommer demenssygdom i familien. Det gælder både den, der har fået sygdommen og de pårørende. I samarbejde med Frivilligcenter Assens, vil alle foreninger og aktive grupper blive opfordret til, og hjulpet med, at lægge deres aktiviteter på siden SocialKompas.dk. Herved synliggøres de fællesskaber, der er at deltage i. De brobygningsindsatser, der er en del af arbejdet på ældreområdet, kan således også få overblik over, de lokale muligheder.

Velfærdsteknologi og plejehjem

Det er meget individuelt, hvad der giver mening og indhold i hverdagen for den enkelte. Når man er flyttet på plejehjem, er der mange forskellige behov, der skal tilgodeses. Vi vil fortsat i 2024 afprøve forskellige teknologier, der kan supplere og fremme oplevelser, der giver en meningsfuld og tryg hverdag for mennesker med demens i denne målgruppe.

Fleksible, sammenhængende og vidensbaserede forløb

Udbredelse af Læringspakker

På baggrund af tildelte puljemidler fra Socialstyrelsens pulje ”Styrkelse af et demensvenligt samfund” er der udviklet læringspakker til fagprofessionelle, der blandt andet sætter fokus på pårørendesamarbejde og et relationscentreret perspektiv i demensindsatsen. Der er oprettet en særlig hjemmeside: demens.assens.dk hvor læringspakkerne er frit tilgængelige. Denne side vil være tilgængelig for både ansatte i Assens Kommune og alle andre kommuner.
Vi vil i 2024 udbrede viden om materialet til arbejdspladserne i Assens Kommune samt til relevante aktører, såsom patientforeninger, faglige netværk og uddannelsesinstitutioner. 

Parkinsonteam-team

Mange mennesker med Parkinson, vil også udvikle demens. Der er i Assens Kommune i 2023 sammensat et Parkinsonteam. Her skal opgaven rammesættes og viden om teamet skal udbredes. Teamet skal samle viden om, hvilke særlige tilgange og muligheder, der kan hjælpe mennesker med Parkinson og deres pårørende. Teamet skal kunne kontaktes af kolleger i alle vagtlag og i alle afdelinger, der møder mennesker med Parkinsons sygdom. Teamet vil som udgangspunkt invitere den lokale Parkinson-arbejdsgruppe i Parkinsonforeningen og aftale hvordan et godt samarbejde etableres mellem kommune og foreningen.

Demensvejledere

Der blev i 2023 etableret et team af medarbejdere med særlige kompetencer i arbejdet med at forstå borgere med en uforståelig adfærd. Der skal i 2024 skabes opmærksomhed på hvornår der med fordel kan trækkes på deres hjælp i de hjem, hvor hverdagen ikke fungerer. Deres indsats kan betyde at andre løsninger er afprøvet inden der konkluderes, at indflytning på plejehjem er den rette løsning. Det ses at en flytning til plejehjem kan forværre den uforståelige adfærd.
Indsatsen er et led i at forebygge omsorgstræthed og forråelse, og vil blive styrket, hvis Socialstyrelsen bevilger penge til et ansøgt projekt med samme formål.

Ph.d.-projekt om kognitiv rehabilitering og demens

Samarbejdet om forskningsprojektet ”Rehabilitering af mennesker med demenssygdom” fortsætter. Den Ph.d.studerende lektor fra UCL/SDU samarbejder med en hjemmeplejegruppe om muligheden for at sætte ind med rehabilitering sammen med mennesker med demens, der får hjemmepleje. Forskning viser, at mennesker med en demenssygdom kan også udvikle funktioner, hvis der arbejdes med et rehabiliterende perspektiv. Der har været holdt kurser for alle hjemmeplejegrupper i 2023 og den erhvervede viden skal i 2024 omsættes i praksis.    

Demensnøglepersoner og ledere

De gode erfaringer med demensnøglepersoner på alle arbejdspladser på ældreområdet, skal vedligeholdes og styrkes. I 2023 blev der afholdt et netværksmøde, hvor lederne deltog sammen med demensnøglepersonerne. Erfaringen var, at det er af stor betydning, at der en gang om året bliver skabt et rum, hvor der kan laves aftaler om, hvordan man vil styrke rollen som nøgleperson på arbejdspladsen, og hvordan man styrker samarbejdet om de borgere, hvor demensproblematikken påvirker både familien og medarbejderne, der kommer hos borgerne. Der vil således igen i 2024 blive afholdt undervisning i basisviden om demens og om uforståelig adfærd for medarbejdere. Også netværksmøder arrangeret af demenskonsulenterne for demensnøglepersonerne, og grundstrukturen vil blive suppleret af et fællesmøde, hvor lederne deltager.

Frem mod en demensvenlig Assens Kommune 

Med udarbejdelsen af en handleplan med konkrete handlinger for 2024 er aktiviteter på området i 2024 ikke udtømt. Der kan opstå flere initiativer og handlinger på tværs af civilsamfund, erhvervsliv og andre afdelinger i kommunen. Disse initiativer og invitationer er vi klar på at gribe og handle på. 
Vil du bidrage med aktiviteter, der kan gøre Assens Kommune mere demensvenlig, eller har du spørgsmål til strategi, handleplan og demensområdet i øvrigt, er du velkommen til et henvende dig til Afdelingen Aktivitet, Forebyggelse og Demens.
Kontakt leder Anne Grete Pilgaard på agpil@assens.dk eller telefon 24 45 99 17.

Her kan du læse Handleplan for Demensstrategien 2024 som PDF

Få seneste nyt

Assens Kommune
Rådhus Allé 5
5610 Assens

CVR: 29189692

Telefon: 64 74 74 74

Telefontider

Mandag10 - 15
Tirsdag10 - 15
Onsdag (Borgerservice holder lukket.)10 - 15
Torsdag10 - 17
Fredag10 - 13
De enkelte afdelinger kan have andre telefontider. Borgerservice på Assens Rådhus holder lukket om onsdagen, men den mobile Borgerservice kan træffes i centerbyerne.

Lukkedage

Rådhus og Jobcenter holder lukket 1. maj, dagen efter Kr. Himmelfartsdag, Grundlovsdag og mellem jul og nytår.

Nyttige links